
Ziua crește
(Aluvial Artspace)
22 ianuarie 2025, 18:00
22 ianuarie - 15 februarie 2025
MARȚI-SÂMBĂTĂ, 15:00-19:00
Expoziția „Ziua Crește” , coordonată de galeria Aluvial, este imaginată ca o meditație stârnită de realitatea anotimpului în care ne aflăm.
În lunile grele de iarnă, ziua este prea scurtă, întunericul prea lung, energiile prea puține și oboseala mare. În această perioadă, speranța este dată totuși de conștiința că zilele cresc treptat.
Acest moment de turnură specific solstițiului de iarnă rezonează foarte mult cu ceea ce se întâmplă la scară planetară. Fenomenele sociale, politice și ecologice largi pe care le trăim, sunt cumva specifice perioadei de lipsă de energie, de gânduri întunecate, de viziuni depresive. Din păcate însă, aceste fenomene stârnite de om nu se supun anotimpurilor naturale, dar este omenesc să credem că totuși, ele vor trece.
Ceea ce ne dă speranță în acest sens este faptul că societatea umană face parte din natură și nu poate acționa la nesfârșit în contradicție cu ea. Astfel, asemenea naturii, umanitatea dispune de resurse valoroase ascunse. Descoperite, acestea vor reintra în circuitul vieții. Reactivate, energiile care zac în societate ne pot ajuta să ieșim din anotimpul întunericului, a vorbei urâte, care normalizează distrugerea, dezumanizarea, uciderea.
Privirea colecțiilor noastre este astfel de întoarcere spre rădăcini, de căutarea în timp, spațiu și diversitate a valorilor latente. Punerea laolaltă a operelor de artă și obiectelor de altă natură (documentară, științifică, literară, etnografică etc), așadar o abordare transdisciplinară este specifică modului de colecționare Aluvial. Suntem interesați pe de o parte, de un spectru larg al creativității umane, pe de altă parte de expresiile și documentările unor fenomene importante din societate și planetă.
O selecție din aceste obiecte vor fi prezentate în expoziție ca într-un Kunstkammer, ca fragmente dintr-o narațiune nescrisă, spusă doar bălbâit. Este timpul ca acest cabinet al curiozităților să nu fie construit analitic, conform pozitivismului care dorește să domine și să exploateze lumea, ci să fie depozitul unor căutări ale magicului. Obiectele din expoziție reprezintă resurse ascunse în rădăcinile umanității, pe care le încurajăm să se trezească.
Alexandru Antik Sándor, Dragoș Bădiță, Bede Kincső, Ștefan Bertalan, Dan Beudean, Ana Botezatu, Maria Ciupe, Giulia Crețulescu, Csapody Vera, Enric Fort Ballester, Adrian Ganea, Eugen Gâscă, Kovács Zoltán, Kusztos Endre, Thea Lazăr, Florin Maxa, Ciprian Mureșan, Nagy Albert, Gellu Naum, Adriana Popescu, Abel Rad, Laurențiu Ruță, Șerban Savu, Nichita Stănescu, Titu Toncian, Ion Vlasiu, Vremir Mátyás & fotografii de Emmanuel de Martonne, fotografii din „Muzeul Armenesc”, colecția de cărți ilustrate.