ORAR:
MARȚI - SÂMBĂTĂ
15:00 - 19:00

ORAR:
MARȚI - SÂMBĂTĂ
15:00 - 19:00

DESPRE SPAȚIUL CONTEMPORAR

Contemporar este un spațiu pilot de cercetare, dialog, cunoaștere și expunere, dedicat scenei de artă contemporană din Cluj, România. 

Inițiat de Centrul Cultural Clujean și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, spațiul este un teren de testare pentru proiectul emblematic Centrul European de Artă Contemporană, unul dintre cele mai ambițioase proiecte moștenire ale candidaturii orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii și asumat pe termen lung de Centrul Cultural Clujean. 

Centrul European de Artă Contemporană (ECCA) este gândit cu scopul de a descoperi și de a promova idei artistice pentru viitor, rezultate din trei domenii de activitate artistică și curatorială: cercetare, cunoaștere și creație. ECCA urmează un model de constelație de metodologii de cercetare și practici curatoriale și artistice colaborative pentru a crea noi cunoștințe artistice.

În timp ce ECCA este o instituție în devenire, ne propunem să testăm materializarea sa în diferite forme – prima formă fizică fiind Contemporar, conceput ca o platformă pentru scena de artă contemporană, reunind actorii săi și reflectând asupra dinamicii sale. Contemporar va funcționa ca un program flexibil, experimentând diferite formate – expoziții, dezbateri, ateliere, evenimente, însoțite de o componentă de mediere. 

Programul este coordonat, prin rotație, de un curator invitat de Centrul Cultural Clujean să conceapă o serie de evenimente limitate în timp, care va lucra cu comunitatea artistică locală, implicând actori cheie ai scenei și activând teme și formate care construiesc treptat atât un discurs, cât și o practică a viitoarei construcții instituționale. Prin acumulare și reflecție ghidată, programul își propune să identifice potențialele roluri ale viitoarei instituții, să testeze relația acesteia cu comunitatea și să deschidă noi moduri de producție artistică. 

Contemporar funcționează în clădirea istorică a Colegiului Academic al Universității Babeș-Bolyai, pe strada Mihail Kogălniceanu nr 5, Cluj-Napoca. 

Gestionat de Centrul Cultural Clujean și Universitatea Babeș-Bolyai, spațiul își propune să funcționeze ca o platformă care să implice spații conduse de artiști, galerii, actori instituționali, precum și inițiative independente și profesioniști din scena de artă contemporană din Cluj, care vor contribui activ la program sau vor participa la activitățile pe care acesta își propune să le experimenteze.

ECHIPA SPAŢIULUI
Strategie: Corina Bucea
Marketing: Corina Brândușan
Art Director: Paul Bucovesan
Cu contribuția: Mihai Pop (fondator Galeria Plan B, membru al Consiliului Director al Centrului Cultural Clujean), Horea Poenar (Prorector UBB responsabil cu componenta socio-culturală, membru al Consiliului Director al Centrului Cultural Clujean)
Custozi: Sergiu Man, Gelu Teampău-Luca (Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca)

PROIECTE

Proiectul “Contemporary” propune un program de artă contemporană, incluzând expoziții și evenimente adiacente, găzduite într-un spațiu dedicat la Universitatea Babeș-Bolyai. Acesta servește drept laborator de dezvoltare a unui program artistic pentru Centrul European de Artă Contemporană (ECCA), planificat de Centrul Cultural Clujean pentru următorul deceniu.

Proiectul este realizat cu contribuția curatorială a Asociației Young Actions and Abstractions, iar spațiul și programul sunt îngrijite cu sprijinul lui Mihai Pop, membru al Consiliului Director al Centrului Cultural Clujean și fondator al Galeriei Plan B.

Obiectivele proiectului sunt:

  • dezvoltarea și prezentarea unui program de artă contemporană cuprinzând 3 expoziții și 3 discuții publice, în perioada noiembrie 2024 – februarie 2025.
  • stimularea colaborării și coproducției bilaterale, prin implicarea unui artist din România și a unuia din Norvegia într-o rezidență artistică, cu durata de o săptămână.
  • consolidarea cooperării internaționale prin participarea a doi profesioniști culturali din România și unul din Norvegia, printr-o vizită de schimb de experiență în Norvegia.

Valoarea totală a finanțării este de 621.946,21 lei, adică echivalentul a 124.979,14 euro. Valoarea totală a sprijinului nerambursabil din Granturi SEE și Norvegiene este de 100%. Proiectul se desfășoară în perioada 28 octombrie 2024 – 28 februarie 2025.

Despre Granturile SEE și Norvegiene

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la o Europă verde, competitivă și incluzivă. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Țările Baltice. Cele trei țări donatoare cooperează strâns cu UE prin intermediul Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, donatorii au furnizat 3,3 miliarde EUR prin scheme consecutive de granturi. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și Norvegiene se ridică la 2,8 miliarde EUR.

Despre Programul RO-CULTURA

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

ECHIPA PROIECTULUI
Project manager: Florin Moroșanu
Specialist artă contemporană: Rarița Zbranca   
Asistent manager: Gabriela Lupea 
Responsabil comunicare: Claudia Cacovean 
Responsabil financiar: Ana Zotea
Responsabil achiziții: Paula-Xenia Feșnic

COLABORATORI
Young Actions and Abstractions
Aluvial
Plastic
Lateral ArtSpace
MATCA ArtSpace

MULȚUMIRI
Monica Roșca, Mihai Jula, Paul Stoie, Alexandru Damian,
Darius Mocan, Pavel Curagău / YAP Studio, Eva Luca, Daniela Domuța,
Teodora Ungurean, Cosmina Buraga, Ana Caterina, Camelia Bonda, 
Helga Thies, Teodora Macarie, Andreea Grigoraș

ORGANIZATORI

PARTENERI

Recent Posts

    Recent Comments

    Niciun comentariu de arătat.
    Latest Posts
    This error message is only visible to WordPress admins

    Error: No feed found.

    Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

    • EN
    • RO