ORAR:
MARȚI - SÂMBĂTĂ
15:00 - 19:00

ORAR:
MARȚI - SÂMBĂTĂ
15:00 - 19:00

În trecut

La Bine și La Rău / Through Thick and Thin
(Matca Artspace)

Vernisaj:
19 februarie 2025, 18:00
Orar de vizitare:

19 februarie – 14 martie 2025
MARȚI-SÂMBĂTĂ, 15:00-19:00

„La Bine și La Rău / Through Thick and Thin” este o expoziție care explorează relațiile, solidaritatea și rezistența în comunitățile artistice, reflectând atât asupra propriului nostru rol ca spațiu artist-run, cât și asupra angajamentului artiștilor de a-și menține activitatea în contexte dificile.

Itinerând o parte din parcursul MATCA artspace, expoziția propusă reunește artiști care au fost constanți sau reprezentativi pentru programul spațiului de-a lungul celor 8 ani de activitate, într-o selecție menită să reflecte cuvântul-cheie care marchează continuitatea artistică, și anume, dedicarea. Inspirată de colectivele și grupările artistice din istoria mai mult sau mai puțin recentă, care s-au remarcat prin relații bazate pe încredere și suport, expoziția chestionează locul spațiilor artist-run în rețelele culturale mai largi, punând în lumină rolul lor nu doar ca platforme pentru creație, ci și ca ecosisteme de sprijin și colaborare.

Mai mult decât un simplu gest retrospectiv, explorăm dinamica prieteniei ca o forță unificatoare, aducând în prim-plan o discuție despre angajament, reziliență și valoarea relațiilor care transcend dificultățile. Prin lucrările prezentate și artiștii invitați, reflectăm asupra importanței unei comunități stabile în viața artistică și culturală.

În contextul răspunsului pe care dorește spațiul Contemporar să îl aducă, mai precis încercării de a defini ce ar putea să însemne o instituție dedicată artei contemporane în Cluj-Napoca, expoziția în cauză invită artiști care explorează prin practica lor diverse laturi ale ideii de angajament. Într-o traducere mai detaliată, dincolo de clișeicul ”La bine și la rău” consacrat drept jurământ la inițierea unui mariaj, sintagma definește o intenție sau acțiune care caută să fie manifestată cu orice preț, în ciuda circumstanțelor nefavorabile. Prin lucrările expuse, explorăm perseverența unor artiști de a-și parcurge profesia, și moduri variate de a trece prin viață, reflectând asupra felului în care această alegere de a fi artist influențează viața de zi cu zi. O parte dintre lucrările selectate explorează sisteme de suport, atât printr-o abordare metaforică, cât și prin inițiative sau acțiuni care depășesc perspectiva individuală a autorului, reflectând și promovând comunitatea artistică locală. De asemenea, expoziția include contribuții care abordează modalități de adaptare în situații de criză, discută presiunile financiare resimțite de artiști, nelipsind de aici autocritica sau o privire ironică asupra circumstanțelor profesiei artistice. Pentru noi, ca spațiu în ecosistemul cultural, a fost întotdeauna esențial să discutăm despre provocările cu care se confruntă artiștii și să prezentăm lucrări care reflectă un statement al contextului de desfășurare a acestei profesii. 

Totodată, prin această intervenție în spațiul Contemporar căutăm să spunem ceva despre modul marginal în care arta este susținută în România, loc unde, în lipsa unor structuri alternative cum sunt spațiile artist-run, sau alte colective independente, nu există prea multe instituții dedicate artei contemporane, și mai ales instituții care să colaboreze cu artiști tineri. Prin expoziția în cauză și activitatea noastră generală, căutăm să revendicăm locul și importanța unor artiști care au ceva de spus când încă e timpul lor. Un centru de artă contemporană local ar trebui să privească atât în afară, cât și îndeaproape, localizând și încurajând dezvoltarea artei prin urmărirea atentă a activităților semnificative care pun bazele dezvoltării acestui sector.

Artiști:

Alina Andrei, Ana Avram, Sasha Bandi, Dan Beudean, Alexandru Mihai Budeș & Lisa Marie Schmitt, Vlad Brăteanu, Flaviu Cacoveanu, Oana Fărcaș, Camilia Filipov, Alexandra Mocan,  MuLu, Alexandru Muraru, Cătălina Nistor,  Mihai Teodorescu, Matei Toșa, Ziar

INTRAREA ESTE LIBERĂ!

  • EN
  • RO