
Despre spații artist-run: o analiză subiectivă a unor inițiative recente
20 februarie 2025, 18:00
Vă invităm să participați la o dezbatere publică în relație cu cele două expoziții Run Artist Run (Lateral ArtSpace) și La Bine și la Rău (MATCA artspace), expoziții de grup ce se vor deschide la spațiul Contemporar în Cluj-Napoca miercuri, 19 februarie 2025.
Spațiile coordonate de artiști au produs și continuă să producă de o bucată bună de timp discursul alternativ local, în condițiile paraliziei și precariatului instituțional, dar și ca răspuns la pragmatismul, chiar cinismul pieței de artă, acordând prioritate libertății artistice, experimentării, asocierii și colaborării în afara delimitărilor produse de discursul public incapacitat și de influența marilor actori de pe piața de artă.
Spațiile artist-run și oamenii care le țin în picioare se confruntă cu provocări precum instabilitatea financiară, durata scurtă de viață și dependența de finanțări sau investiții personale cuplate cu o doză semnificativă de autoexploatare și epuizare. Multe dintre aceste inițiative par să fie nesustenabile și să funcționeze în condiții de profund precariat, cu toate acestea impactul lor asupra scenei locale este incontestabil, influențând atât sfera instituțională, cât și pe cea comercială.
Această conversație va examina impactul și capacitatea de reziliență a spațiilor artist-run în peisajul artistic actual. Cum reușesc să navigheze acestea între independență și constrângeri financiare? De ce rămân mereu relevante, chiar în condițiile extinderii pieței de artă? Ce putem afla la o privire mai atentă asupra lor despre nevoile în continuă evoluție ale artiștilor?
Discuția va fi moderată de Mihai Iepure-Górski (n. 1982), artist vizual stabilit în Cluj-Napoca. Acesta lucrează într-o varietate de medii încercând din răsputeri să evite să cadă pradă acestora, revine însă adesea la o metodă de lucru care implică parteneriate cu alți practicieni din varii domenii artistice cum ar fi: actori, performeri, muzicieni, fashion designeri și alții.
Începând cu 2019, practica sa se hibridizează și începe să acumuleze experienț ă curatorială și publicistică. Mihai a expus în spații alternative/ artist-run precum: CoLateral, White Cuib, Pilot (Cluj-Napoca); Minitremu (Timișoara); Institutul Prezentului, Sandwich, Cazul 101 (București); MAGMA (Sf. Gheorghe); Club Electroputere (Craiova).
Cristina Curcan (n. 1984) și Lucian Indrei (n. 1983) sunt artiști vizuali stabiliți în Cluj-Napoca și co-fondatori ai Lateral ArtSpace, o platformă independentă de artă contemporană înființată în aprilie 2012. Dedicată sprijinirii artiștilor tineri și emergenți, platforma încurajează dialogul între artiști locali și internaționali. Până în decembrie 2019, Lateral ArtSpace a funcționat în cadrul Fabricii de Pensule.
Cristina și Lucian au expus împreună și separat în spații alternative sau artist-run precum: Lateral ArtSpace, MATCA artspace, White cuib, Launloc, Rubik, Pilot Space (Cluj-Napoca); Cazul 101, Centrul Artelor Vizuale (București), RAFT (Brașov), U10 (Belgrad), Pinkie Bowtie (Antwerp).
Lateral ArtSpace / lateralartspace.com / instagram.com/lateralartspace
Alexandra Mocan (n. 1991) este artistă vizuală din Cluj-Napoca, co- fondatoare a MATCA artspace, un spațiu artist-run inițiat în 2017 în Cluj-Napoca. Practica recentă a Alexandrei include expoziții în diverse spații, majoritatea artist-run/ alternative: Palatul Ștefania, Indecis Artist Run Space (Timișoara); White Cuib, Zina Project Space, Atelier 4, MATCA artspace (Cluj-Napoca); Studio Armeană (Iași); MAGMA Contemporary (Sf. Gheorghe), Cazul 101 (București), U10 (Belgrad), Heerz Tooya (Veliko Tarnovo), 5533 (Istanbul), Przyszła Niedoszła (Varșovia), Apartamentul Deschis (Chișinău), și altele.
MATCA artspace este un spațiu independent, formulat pentru a răspunde nevoii de platforme accesibile pentru artiștii locali. Prin organizarea de evenimente și expoziții, spațiul servește drept mijloc de cunoaștere a artei locale, facilitând dialogul între artiștii tineri și consacrați; locali și internaționali.
MATCA artspace / instagram.com/matcaartspace
Dan Perjovschi (n. 1961) trăiește și lucrează la București și Sibiu. A avut expoziții personale la Tate Modern (Londra), MoMA (New York), Macro (Roma), Moderna Museet (Stockholm), Reykjavik Art Museum, Van Abbemuseum (Eindhoven), Ludwig Museum (Koln), Ludwig Museum (Aachen), Kunsthalle Hamburg, Kunsthalle Basel sau Kiasma (Helsinki). Perjovschi a expus frecvent în spații alternative sau artist-run precum: Franklin Furnace (New York), Protokol și White Cuib (Cluj-Napoca), Balamuc și Indecis (Timișoara), Mesogeios (Creta), Schnittraum (Koln), Collective Edinburg, În Context (Slănic Moldova), Hartware Dortmund, Ibid Projects (Londra), Attitude (Geneva) etc.